Gece XCVI - Gece Edebiyat

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2 Mart 2016 Çarşamba

Gece XCVI


1 Mart 2016
Salı

Sanat tarihi üzerine çok detaylı bir kitaba ihtiyacım var. Sanatın tüm dallarının gelişimini, ilk günden bugüne, detaylı bir şekilde anlatmalı bu kitap. Resimden heykele, edebiyattan sinemaya, müzikten tiyatroya, mimariden fotoğrafa, operadan baleye kadar sanatın tüm dallarına ışık tutmalı. Dünyanın ilk sanat eserlerini de göstermeli bize, ilk yazılı metinleri de… Sinemanın ilk örneklerini de anlatmalı, fotoğrafın hayatımıza kattığı yenilikleri de… Antik Yunan tiyatrosundan günümüz modern oyunlarına kadar insanın oyun sergileme içgüdüsünü de gözler önüne sermeli… Ve bunları yaparken tüm sanat dallarını iç içe aktarabilmeli.
Zaten bu saydıklarımın hepsini detaylı anlatan ayrı ayrı kitaplar mevcut. Peki, ben neden tümünü bir arada görmek istiyorum. Çünkü sanatın tüm gelişimini bir arada bize sunacak bir kaynak, sanatı daha derinden hissetmemize de neden olacaktır, diye düşünüyorum. Bir zaman çizgisi üzerinde yaşanan sanatsal gelişmeleri görebilmemize neden olması, sanatın insanlar üzerindeki etkisini de daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Aslında bir nevi sanatın kronolojik tarihini bize sunacak bir kaynak demekte fayda var buna. Ama sanatın tüm gelişimine bir arada ışık tutacak bir kaynak…
Buna benzer bir çalışma içine ben de girmeyi düşünüyorum. Tabii ki bahsettiğim şekilde bir başvuru kaynağı oluşturmam mümkün değil ama yıl yıl kronolojik bir sanat olayları şeması hazırlayabilirim. Sanatın tüm dallarındaki gelişmeleri tek tek gözler önüne sermeye çalışabilirim. Elbette ki bu proje için tüm sanat kitaplarını okumalıyım ve yavaş yavaş bir liste hazırlamaya başlamalıyım. Tabii ki bu arada bahsettiğim şekilde detaylı bir sanat kronolojisi yayınlanırsa işte o zaman demeyin keyfime.

1mart’16gecesi edirne

Tuna BAŞAR 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Sayfalar